hard drive not showing up as full capacity (254 Views)
Reply
Top Student
bayou_dan
Posts: 7
Member Since: ‎01-22-2014
Message 1 of 11 (254 Views)

hard drive not showing up as full capacity

hi there folks!  i'm having trouble getting my hpe 337c with win7 64bit to recognize a new, additional 3tb internal hard drive's capacity.  it's only recognizing it as 750 gb instead of 3tb.  GPT, still no dice.  windows fully updated, no BIOS update available.  help please!!

Provost
Big_Dave
Posts: 19,725
Member Since: ‎07-17-2009
Message 2 of 11 (239 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

[ Edited ]

Hi,

 

Is the new hard drive USB connected or connected to a motherboard SATA port?  Your description is a bit unclear.  The new hard drive will need to be used as a data hard drive and not a boot hard drive.

 

Try the following:

 

Open up the RUN window and enter the following:

 

cmd

diskpart

list disk

select disk x (x equals the target hard drive)

clean

exit

 

Now go into Disk Mangement and intiialize and format the hard drive GPT

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Top Student
bayou_dan
Posts: 7
Member Since: ‎01-22-2014
Message 3 of 11 (214 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

thank you for your reply!  

 

i did the disk clean and reformatted gpt, but to no avail.  still 750gb.  crud.

Provost
Big_Dave
Posts: 19,725
Member Since: ‎07-17-2009
Message 4 of 11 (212 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

Hi,

 

Is the hard drive installed inside your PC with a native SATA connection to the motherboard?

 

Was your PC ever placed in RAID mode?

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Top Student
bayou_dan
Posts: 7
Member Since: ‎01-22-2014
Message 5 of 11 (205 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

Yes, and yes. At least I believe it's in RAID mode. I can't update my old raid driver, though. How do I check to see whether or not it's in RAID mode? Downloaded through Intel, but got an immediate error. WD tech support says I need a light format, and sent me a link to an app.
Provost
Big_Dave
Posts: 19,725
Member Since: ‎07-17-2009
Message 6 of 11 (201 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

[ Edited ]

Hi,

 

What exactly did you download from Intel a got an immediate error?  What happened?

 

What does Disk Management indicate as the status for the current boot hard drive?

 

RAID mode is not the bios default for your PC so please explain the history.

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Top Student
bayou_dan
Posts: 7
Member Since: ‎01-22-2014
Message 7 of 11 (190 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

i downloaded the latest version of Rapid Storage Tech raid.  it wouldn't cooperate.  current status boot drive healthy.  i haven't changed any disk settings since trying to install the hard disk.  i suppose that means that it is still in default mode.

Provost
Big_Dave
Posts: 19,725
Member Since: ‎07-17-2009
Message 8 of 11 (179 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

[ Edited ]

Hi,

 

Did you try the app from WD?

 

 

You responses seem to be unclear to what the status really is for your hard drive. You can always uninstall IRST and then reinstall it.

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Top Student
bayou_dan
Posts: 7
Member Since: ‎01-22-2014
Message 9 of 11 (162 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

yep, i let the program run for all the long hours it needed to write zeroes on the new drive.  it's STILL showing up as 750gb.  this is getting old.

Top Student
bayou_dan
Posts: 7
Member Since: ‎01-22-2014
Message 10 of 11 (117 Views)

Re: hard drive not showing up as full capacity

what about ahci?  is that a ssd setting only or will my old board need that?  it's been around since may of '10.

 

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation