<--Not Solved. Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it (798 Views)
Reply
Tutor
tbazzinett
Posts: 10
Member Since: ‎03-19-2012
Message 1 of 19 (798 Views)
Accepted Solution

<--Not Solved. Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

[ Edited ]

So, I have Virtualization turned in the BIOS, and I've tried like heck to get Microsoft's HAV tool to detect it. It does not.

 

Virtualbox does not detect it either. In fact, the tool from AMD (AMD-V_Hyper-V_Compatibility_Check_Utility.zip) doesn't detect it too. 

 

Is the BIOS broken from the manufacturer?

 

Does there need to be a patch applied from Microsoft to fix this, or is HP responsible to fix their own products via a new BIOS update?

 

And, before you post a reply, yes, I did go to BIOS, security options, set virtualization to "enabled", saved it, and then shut the PC off for 30 seconds before restarting it.

Provost
Big_Dave
Posts: 19,789
Member Since: ‎07-17-2009
Message 2 of 19 (782 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

Hi,

 

Please post the exact product number for your PC and the exact installed processor model.

 

Perhaps the installed processor doesn't support virtualization even though there is a bios setting for virtualization.

 

Try this tool in a native Windows 7 environment and see what happens.  Test for 64 bit hardware.  This does more than just check for 64 bit hardware.

 

Did you double check the bios change to make sure that the change was retained after a power off/on?

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Tutor
tbazzinett
Posts: 10
Member Since: ‎03-19-2012
Message 3 of 19 (776 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

XZ935UT#ABA

 

Listed as a Pro 3405 Series MT

The CPU is listed as an AMD A6-3650 APU with Radeon Graphics

 

The "Securable" program does report AMD-V as being offered. I don't know if that means its available and turned on, or available, but not turned on.

 

BTW, thanks for replying too. I'd really like to get this to work in order to test a few things at work, such as windows 8 compatibility with many of the programs our clients use.

Provost
Big_Dave
Posts: 19,789
Member Since: ‎07-17-2009
Message 4 of 19 (771 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

[ Edited ]

Hi,

 

You didn't answer my above question. Did you boot into the bios and verify that virtualization is in fact set ?

 

Is this the version and date of the AMD utility that you tried to use?  Did you run the utility as an admin?

 

Download PC Wizard and verify the the VT is enabled and not disabled as in the below image.  Be sure to get the new version as the old version has a bug.

 

Virtualization check.jpg

 

 Virtualization enabled.jpg

 

BTW, Disconnect your main boot hard drive and then install W8 on a separate hard drive.

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Tutor
tbazzinett
Posts: 10
Member Since: ‎03-19-2012
Message 5 of 19 (752 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

[ Edited ]

Sorry for not replying sooner. Lots of work at the office

 

Interesting results

The AMD utility reports that AMD-V is not enabled in BIOS. And trust me, I've checked it. It's enabled.

And yes, it's the same version and I did run it as administrator (it seems you can't run it unless you do select 'run as administrator')

 

However....

 

The PC Wizard utility shows as:

 

 Miscellaneous :    
NX - No-execute Page :    Yes
AMD-V - Virtualization :    Yes   -   Enabled
TXT - Trusted Execution Techno...    No
and so on....

 

Very interesting. Any ideas?

Provost
Big_Dave
Posts: 19,789
Member Since: ‎07-17-2009
Message 6 of 19 (736 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

Hi,

 

OK. So what's the problem?

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Tutor
tbazzinett
Posts: 10
Member Since: ‎03-19-2012
Message 7 of 19 (731 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

Not being seen by any other programs. I guess this could be the fault of whoever writes the programs, such as Oracle (virtual box) or by either AMD and Microsoft.

 

I'll attempt to contact Oracle to see if this can be noted as a bug to have checked.


Thanks for you help.

 

 

Tutor
tbazzinett
Posts: 10
Member Since: ‎03-19-2012
Message 8 of 19 (727 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

Now, I am more than ever convinced there is something wrong with the BIOS of this PC.

 

I actually went into the BIOS and DISABLED the virtualization, hit f10 to save, saved bios and rebooted. I then ran your prescribed tool (PC Wizard 2012) to ensure it was disabled.

Your tool read

 

AMD-V = Enabled


Yet, I had it disabled in my BIOS.

So, I have to disregard that tool. It can't give me results like this.

 

Going to Virtualbox's forums, they have had many issues with HP PCs and BIOS glitches. I don't want to say I bought a lemon. I just want this fixed.

Perhaps a BIOS update?

Provost
Big_Dave
Posts: 19,789
Member Since: ‎07-17-2009
Message 9 of 19 (723 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

Hi,

 

Be sure to run the tools in a native, fresh installation Windows 7 environment.  Double check to make sure that the setting was in fact saved in the bios.

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-3770k, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Tutor
tbazzinett
Posts: 10
Member Since: ‎03-19-2012
Message 10 of 19 (715 Views)

Re: Hp Pro 6405, AMD-V enabled in BIOS, but win7 pro 64bit not detecting it

Sure.

My coworker has a copy. Doing it now.

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation