Question
Reply
 
Student
MabadosS
Posts: 1
Member Since: ‎04-03-2011
Message 1 of 6 (2,042 Views)

which slots for dual channel ram

[ Edited ]

Hello,

 

I'm the owner of a HP Pavilion Elite HPE 010be desktopcomputer .
It contains the following motherboard: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01972272&tmp_track_link=ot_faqs/top_issues/nl_b...

 

I want to upgrade the RAM memory of the PC, but i can't find anywhere which of the 4 slots are for dual channel use.

Do I put the new ram (2x 4GB) in the same color slots or should I put the RAM in the slots next to each other?

 

Thanks for the help!

Pieter Dejaeger
www.jave.be
Provost
DavidPK
Posts: 32,699
Member Since: ‎09-24-2010
Message 2 of 6 (2,010 Views)

Re: which slots for dual channel ram

Hi,

 

Dual channel will work when you use identical sticks of RAM in slots of the same colour, so forinstance you would need to put your 4GB modules in just the Black slots or just the Blue.

 

Regards,

 

DP-K

---------------------------------------------------------------------------

****Click the White thumb to say thanks****
****Please mark Accept As Solution if it solves your problem****
****I don't work for HP****


Microsoft MVP - Microsoft Windows Expert - Consumer

Teacher
BNSFMike
Posts: 75
Member Since: ‎01-14-2011
Message 3 of 6 (1,896 Views)

Re: which slots for dual channel ram

I have an HP p6710f with 4GB RAM and want to upgrade it.

But I’m confused about which slots to use. I thought in order to use dual channel memory that identical RAM has to be installed in each channel. And I thought each channel had its own color. IOW if there were 2GB in a black slot then there should be 2GB in a blue slot. And from this thread it states “Install these in "paired" slots - usually slots 1 & 3 or 2 & 4”.
http://h30434.www3.hp.com/t5/Desktop-Hardware/Upgrading-Memory/m-p/124

I opened up the case and there was a 2GB stick in each of the black slots & nothing in the blue slots. So I looked a bit further & this thread says to use identical RAM in slots of the same color.

If each channel is a different color then shouldn’t there be identical RAM in each color?

What am I missing here?

Associate Dean
wb2001
Posts: 5,079
Member Since: ‎09-28-2010
Message 4 of 6 (1,894 Views)

Re: which slots for dual channel ram

BNSFMike,

Just follow the color code.

To say THANK YOU, press the "thumbs up symbol" to render a KUDO. Please click Accept as Solution, if your problem is solved.
You can render both Solution and KUDO

The Law of Effect states that positive reinforcement increases the probability of a behavior being repeated. (B.F.Skinner). You toss me points, and I perform better.

(2) HP DV7t i7 3160QM 2.3Ghz 8GB
HP m9200t CTO,Win7 Pro 32 bit. 4GB RAM, ASUS 550Ti 2GB, Rosewill 630W. 1T HD SATA 3Gb/s
Custom Asus P8P67, I7-2600k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX660 2GB, 750W Corsair, 1T HD SATA 6Gb/s
Custom Asus P8Z77, I7-3770k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX670 2GB, 750W Corsair, 1T HD SATA 6Gb/s
Printer -- HP OfficeJet Pro 8600 Plus
Provost
Big_Dave
Posts: 20,359
Member Since: ‎07-17-2009
Message 5 of 6 (1,884 Views)

Re: which slots for dual channel ram

BNSFMike,

 

See your other post.

---------------------------------------------------------------------------------------
HP e9280t, i7-960, 12GB, Vertex 3 120, ATI 4850
HP DV9700, t9300, Nvidia 8600, 4GB, Crucial C300 128GB SSD
HP Photosmart Premium C309G, HP Photosmart 6520
HP Touchpad
Custom i7-4770k,Z-87, 8GB, Vertex 3 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650,GTX 760
Custom i7-4790k,Z-97, 16GB, Vertex 3 SSD, Plextor M.2 SSD, Samsung EVO SSD, Corsair HX650, GTX 660TI
Windows 7/8 UEFI/Legacy mode, MBR/GPT
Teacher
BNSFMike
Posts: 75
Member Since: ‎01-14-2011
Message 6 of 6 (1,876 Views)

Re: which slots for dual channel ram

Thank you.

 

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation