Question
Reply
 
Tutor
TomC0
Posts: 12
Member Since: ‎06-14-2012
Message 1 of 10 (379 Views)

how use restore CDs on A1330n

I have a HP Pavilion a1330n.  It has been out of use and I've used the hard drive in the new computer first, to move over files, and then as storage.

 

I would like to restore the a1330 for a neighbor's son to use and have put the hard drive back into the Pavilion.  I also have the Restore CDs made when it was new, but am having a problem using them.  Instructions tell me to go into the BIOS and make put the hard drive on the 1st channel, but I can't get it to move from the 3rd channel to the 1st.

 

How do I do this?

 

It's the Phoenix BIOS, and not the most user friendly.

 

Thanks for any help.

 

Tom C

Associate Dean
wb2001
Posts: 5,242
Member Since: ‎09-28-2010
Message 2 of 10 (364 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

[ Edited ]

Sometimes the most simple actions can be daunting. Let's try a different approach.

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=bph07145&lc=en&cc=us&dlc=en&product=1815825#N425

 

Select the last option on the page.

To say THANK YOU, press the "thumbs up symbol" to render a KUDO. Please click Accept as Solution, if your problem is solved.
You can render both Solution and KUDO

The Law of Effect states that positive reinforcement increases the probability of a behavior being repeated. (B.F.Skinner). You toss me points, and I perform better.

(2) HP DV7t i7 3160QM 2.3Ghz 8GB
HP m9200t CTO,Win7 Pro 32 bit. 4GB RAM, ASUS 550Ti 2GB, Rosewill 630W. 1T HD SATA 3Gb/s
Custom Asus P8P67, I7-2600k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX660 2GB, 750W OCZ, 1T HD SATA 6Gb/s
Custom Asus P8Z77, I7-3770k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX670 2GB, 750W OCZ, 1T HD SATA 6Gb/s
Both Customs use Rosewill Blackhawk case.
Printer -- HP OfficeJet Pro 8600 Plus
Tutor
TomC0
Posts: 12
Member Since: ‎06-14-2012
Message 3 of 10 (342 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

No luck.

 

The message is "These PC recovery discs do NOT support this PC model."  These are the discs I made 2/1/2006 a month or so after I bought the computer.  They are Memorex discs recommended by the store, however, I notice a purplish/blueish tinge on the working side.  Can this indicate a problem?

 

The discs haven't been out of their case since February 2006.  I even removed the sound card I installed when bought.  I did add some extra memory a few years later, but I doubt that would imply a different 'PC model'.

 

Any and all suggestions will be appreciated.

 

Regards,

 

Tom C

Tutor
TomC0
Posts: 12
Member Since: ‎06-14-2012
Message 4 of 10 (339 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

[ Edited ]

I've tried the Recovery discs in both CD/DVD drives, but the results are the same.

 

I also put the DVD into my new computer and it appears there are files on it as put on originally.  I'm hoping that imples the DVDs are in good shape?

 

Tom C

Associate Dean
wb2001
Posts: 5,242
Member Since: ‎09-28-2010
Message 5 of 10 (306 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

The BIOS is encoded with a dreaded "tattoo".  It inspects the system and the Recovery data for a match.

Did a message "Code Purple"  show up?

 

Small hardware changes are not supposed cause this error.  Can you put it back to original RAM?

Otherwise, I suggest this:http://www.computersurgeons.com/SearchProducts.aspx?sbt=a1330n&bkm=Results#Results

To say THANK YOU, press the "thumbs up symbol" to render a KUDO. Please click Accept as Solution, if your problem is solved.
You can render both Solution and KUDO

The Law of Effect states that positive reinforcement increases the probability of a behavior being repeated. (B.F.Skinner). You toss me points, and I perform better.

(2) HP DV7t i7 3160QM 2.3Ghz 8GB
HP m9200t CTO,Win7 Pro 32 bit. 4GB RAM, ASUS 550Ti 2GB, Rosewill 630W. 1T HD SATA 3Gb/s
Custom Asus P8P67, I7-2600k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX660 2GB, 750W OCZ, 1T HD SATA 6Gb/s
Custom Asus P8Z77, I7-3770k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX670 2GB, 750W OCZ, 1T HD SATA 6Gb/s
Both Customs use Rosewill Blackhawk case.
Printer -- HP OfficeJet Pro 8600 Plus
Tutor
TomC0
Posts: 12
Member Since: ‎06-14-2012
Message 6 of 10 (303 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

Yes, I suppose I can take out the extra RAM I put in.  Wish me luck.

 

Regards,

 

Tom

Tutor
TomC0
Posts: 12
Member Since: ‎06-14-2012
Message 7 of 10 (301 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

"The BIOS is encoded with a dreaded "tattoo". It inspects the system and the Recovery data for a match.

Did a message "Code Purple" show up?"

No, it did not.

Tom
Tutor
TomC0
Posts: 12
Member Since: ‎06-14-2012
Message 8 of 10 (297 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

[ Edited ]

Update:

 

Just went back to the original RAM, no change in results.

 

I'm assuming loading the recovery CDs has nothing to do with the hard drive.  I had wondered if there might be something on the hard drive confusing the system, but I'm assuming loading the recovery CDs, or attempting to load from the DVD drive will have nothing to do with the hard drive and that it will be re-written when the recovery DVDs work.

 

Or, is it worth re-formatting it.  Am I grasping at staws?

 

Tom

Associate Dean
wb2001
Posts: 5,242
Member Since: ‎09-28-2010
Message 9 of 10 (279 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

What partitions are on the drive presently?

To say THANK YOU, press the "thumbs up symbol" to render a KUDO. Please click Accept as Solution, if your problem is solved.
You can render both Solution and KUDO

The Law of Effect states that positive reinforcement increases the probability of a behavior being repeated. (B.F.Skinner). You toss me points, and I perform better.

(2) HP DV7t i7 3160QM 2.3Ghz 8GB
HP m9200t CTO,Win7 Pro 32 bit. 4GB RAM, ASUS 550Ti 2GB, Rosewill 630W. 1T HD SATA 3Gb/s
Custom Asus P8P67, I7-2600k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX660 2GB, 750W OCZ, 1T HD SATA 6Gb/s
Custom Asus P8Z77, I7-3770k, 16GB RAM, WIN7 Pro 64bit, EVGA GTX670 2GB, 750W OCZ, 1T HD SATA 6Gb/s
Both Customs use Rosewill Blackhawk case.
Printer -- HP OfficeJet Pro 8600 Plus
Tutor
TomC0
Posts: 12
Member Since: ‎06-14-2012
Message 10 of 10 (259 Views)

Re: how use restore CDs on A1330n

When I put the drive into the new computer I created a 2nd partition for family photos.  I moved this onto a new drive and then merged the 2 partitions into 1.

 

I now see only 1 partition.

 

Tom

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation