Question
Reply
 
Honor Student
cribboy52
Posts: 3
Member Since: ‎11-17-2012
Message 1 of 6 (157 Views)
Accepted Solution

processor microcode error message

[ Edited ]

i replaced a P4 2.4ghz with a P4 3.0 and i'm getting the processor microcode error message at startup.

i have tried many updates to correct the problem. anyone got any suggestions?

here's some hardware info:

serial # {Removed for privacy}

product # DC579AV

thanks

Provost
Paul_Tikkanen
Posts: 46,491
Member Since: ‎07-13-2010
Message 2 of 6 (150 Views)

Re: processor microcode error message

Hi:

 

When I input the product number, I get too many different possibilities.

 

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/pfinder?cc=us&dlc=en&lc=en&tool=&query=DC579AV

 

Please let us know exactly what model PC you have from the list.

 

Paul

Honor Student
cribboy52
Posts: 3
Member Since: ‎11-17-2012
Message 3 of 6 (149 Views)

Re: processor microcode error message

HP compaq d330 uT desktop

i get the microcode 1801 error at startup but after F1 the machine runs great

installation of pentium4 3.0ghz caused it.

Provost
Paul_Tikkanen
Posts: 46,491
Member Since: ‎07-13-2010
Message 4 of 6 (138 Views)

Re: processor microcode error message

Did you install the microcode update?

 

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=12...

 

You need a floppy drive and floppy disk to do that. No other method can be used to install the microcode update.

 

If you did, and you still are getting the microcode update, my assumption is you installed a P4 3.0/800/1M Prescott processor, and those are not supported in your PC.

 

You are better off installing a P4/3.2/800/512KB Northwood processor sSpec SL6WG.

 

You won't get a microcode error with that if you have the latest microcode installed, and your PC will run cooler as well.

 

Paul

Honor Student
cribboy52
Posts: 3
Member Since: ‎11-17-2012
Message 5 of 6 (135 Views)

Re: processor microcode error message

you're exactly right. i pulled the processor from the motherboard and the numbers match.

i got the processor in the mail yesterday from an ebay seller. it's not the processor i was supposed to get.

i plugged it in anyway and the result is the 1801 error. i guess it's time to figure out what to do next.

thank you for the help.

have a great day

Provost
Paul_Tikkanen
Posts: 46,491
Member Since: ‎07-13-2010
Message 6 of 6 (132 Views)

Re: processor microcode error message

[ Edited ]

You're very welcome.

 

Get this one...and you will be fine.

 

http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=SL6WG&_sop=15

 

You have a great day too!

 

Paul

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation