Question
Reply
 
Honor Student
msep
Posts: 3
Member Since: ‎02-21-2014
Message 1 of 4 (113 Views)

Battery at 100% but powers off when unplugged

Hello!

 

I have a G60-235DX laptop.  I am not highly computer literate so just looking for some direction. My battery level is at 100% fully charged, but if the computer is uunplugged it will stay on for maybe a minute or two then power off. I ordered a new battery but the same issue is happening. Do I need a new plug?

 

 Any suggestions please, thank you!!

Regents Professor
visruth
Posts: 3,815
Member Since: ‎04-01-2014
Message 2 of 4 (100 Views)

Re: Battery at 100% but powers off when unplugged


msep wrote:

Hello!

 

I have a G60-235DX laptop.  I am not highly computer literate so just looking for some direction. My battery level is at 100% fully charged, but if the computer is uunplugged it will stay on for maybe a minute or two then power off. I ordered a new battery but the same issue is happening. Do I need a new plug?

 

 Any suggestions please, thank you!!


Hi

 

 

I assume your laptop came with Windows Vista.

 

Kindly follow promptly the following document:

 

Calibrating the Notebook Battery (Windows Vista

 

 

 

Read on:

The link below will also explain the reason for the problem..

 

Understanding Lithium-Ion and Smart Battery Technology

 

 

 

 

Please check if those resolves your issue,

 

thanks,

 

 

 

**"ACCEPT MY SOLUTION" TO HELP OTHERS FACING SIMILAR PROBLEM & CLICK KUDOS TO APPRECIATE MY REPLY**

 

 


+++ Click Kudos / White thumb to say thanks
+++ Click Accept as Solution if this solves your issue
Honor Student
msep
Posts: 3
Member Since: ‎02-21-2014
Message 3 of 4 (52 Views)

Re: Battery at 100% but powers off when unplugged

Thank you for the suggestion. I did update laptop to Windows 8, does this matter? Thank you again :smileyhappy:

 

Regents Professor
visruth
Posts: 3,815
Member Since: ‎04-01-2014
Message 4 of 4 (50 Views)

Re: Battery at 100% but powers off when unplugged

No it doesn't matter with regard to the issue you're having.

But manual calibration method varies, here is the link: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=uk&lc=en&docname=c03325217


Do a hard reset: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01684768

Do BIOS reset:
To reset the BIOS defaults, follow the steps below.

Press the power button to turn on the notebook and repeatedly press f10 to enter the BIOS setup.
Navigate through the BIOS and select the option to restore the BIOS defaults. The option will have words like Restore Defaults or Setup Defaults .
Confirm that you want to restore the BIOS defaults, and then select the option to save and exit the BIOS setup


If that doesn't resolve,
Try updating BIOS from your product site if it's available.
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00042629&lc=en&cc=us&dlc=en


thanks,

+++ Click Kudos / White thumb to say thanks
+++ Click Accept as Solution if this solves your issue
† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation