Question
Reply
 
Honor Student
ASpiers
Posts: 2
Member Since: ‎10-08-2013
Message 1 of 3 (316 Views)

Firewire (1394) Port Not Working

Hi,

 

I have an EliteBook 8540p running Windows 7 32-bit which has a built in Firewire port. No matter what I connect to this, nothing is recognised in the Device Manager. I have tried 2 types of camera and a haptic interface device.

I have updated the driver (to both the automatically found type and legacy) as described in:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=uk&lc=en&dlc=en&docname=c01951104
but this has not helped.

I have found a website that suggests I should update the BIOS to solve FireWire issues, but when I click on the BIOS instructions, my laptop is not listed. I certainly don't want to install BIOS for the wrong computer!
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=us&objectID=c01362514&jumpi...

Does anyone have any suggestions on how I can get the BIOS working on my laptop. I desperately want to keep the data and structure of my hard drive intact. I'm a researcher who uses a variety of unusual hardware (such as the haptic) and libraries. It would be disasterous if I had to go through setting them all up again.

Many Thanks,

 

Ad

Provost
Huffer
Posts: 11,732
Member Since: ‎11-12-2008
Message 2 of 3 (299 Views)

Re: Firewire (1394) Port Not Working

If the BIOS is not for your computer it will not execute. And the BIOS you have linked us to in your post is not for your computer. This is the most recent BIOS for the 8540p:

 

http://h20566.www2.hp.com/portal/site/hpsc/template.PAGE/public/psi/swdDetails/?sp4ts.oid=4096169&sp...

 

Try that one.

 

You have the 4-pin firewire port. What kind of cable are you using? The 4-pin port requires an externally powered device like a hard drive or digital video camera.

Honor Student
ASpiers
Posts: 2
Member Since: ‎10-08-2013
Message 3 of 3 (290 Views)

Re: Firewire (1394) Port Not Working

Thank you for your reply.

Yes, I've been using powered firewire devices to test the connect. The device I'm currently trying to connect is a Phantom Omni haptic Interface which has it's own AC adaptor (I have successfully connected it to a 4pin socket on another laptop where it has worked correctly).
http://www.dentsable.com/haptic-phantom-omni.htm

Thank you for the BIOS link. The website I posted came about from a search for 'Firewire not working on 8540p'. 
I am worried about the BIOS install disrupting my work flow in some way, e.g. data loss, files no longer linked correctly etc. Is that possible with a BIOS update?

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation