This HP Community is for Customer to Customer Product Support. First Time Here? Check Out Videos on How to Search, Register, Post and More.

Re: System Windows informuje, że urządzenie "TCP/IP Protocol Driver" nie działa prawidłowo (235 Views)
Reply
Top Student
JAROTHAME
Registered: ‎04-14-2012
Message 1 of 13 (262 Views)
Accepted Solution

System Windows informuje, że urządzenie "TCP/IP Protocol Driver" nie działa prawidłowo.

Witam,

tak jak w temacie mam problem z żółtym znaczkiem " ! " w menadżerze urządzeń przy TCP/IP Protocol Driver. Wykryłem go dzięki programowi "TuneUp Untilities" choć HP Support Assistance nie wykrył żadnych problemów . Podejżewam że chodzi tu o coś związanego z internetem, choć jak widać mam łącze z netem. TuneUp doradzał aktualizację sterownika lecz w Menadżerze nie ma takiej opcji ! Próbowałem zresetować  Winsock komendą netsh winsock reset catalog w cmd . Bez skutku .

Ten żółty " ! "  jak jest napisane w tym przypadku może mieć następujące skutki  :

- urządzenie może nie nadawać się do urzycia

- częściej mogą występować zakłócenia w pracy komputera

- komputer może częściej nie reagować przez dłuższy czas

- wydajność komputera moze być bardzo niska.

Te trzy ostatnie występują u mnie.

Posiadam HP Pavilion dv6-6051ea

2nd generation Intel Core i5-2410M Processor (2.3 GHz)

Windows 7 Home Premium (64-bit)

Czy jest jakiś sposób , by naprawić ten problem bez powrotu do ustawień fabrycznych ( czyli stawiania systemu od nowa ) ???

Pozdrawiam

Jarek

Please use plain text.
Dean
Daniel_Potyrala
Registered: ‎01-31-2009
Message 2 of 13 (254 Views)

Re: System Windows informuje, że urządzenie "TCP/IP Protocol Driver" nie działa prawidłowo

Czesc Jarek,

Przejdz do:

Panel sterowania -> Menedzer urzadzen

Kliknij prawym klawiszem pozycje z zoltym wykrzyknikiem ( ) i wybierz ' Wlasciwosci '. Przelacz na zakladke ' Szczegoly ' i wybierz tam z rozwijalnej listy Identyfikatory sprzetu. Wklej wszystkie informacje z tej pozycji w nastepnym poscie.

Ponizej masz zaprezentowany przyklad:

464i329EA20FEFCDC76A
466i652BE51C12165A92
467iC2AEC23384DE4519

** Say thanks by clicking the "Kudos! Star" which is on the left. **

** Make it easier for other people to find solutions, by marking my answer with "Accept as Solution" if it solves your issue. **

Microsoft MVP Windows Expert - Consumer
Please use plain text.
Top Student
JAROTHAME
Message 3 of 13 (245 Views)

Re: System Windows informuje, że urządzenie "TCP/IP Protocol Driver" nie działa prawidłowo

zrzut 1.PNG

zrzut 2.PNG

zrzut 3.PNG

Jak widac nie mam tego o co prosisz - Hardware Ids

Please use plain text.
Top Student
JAROTHAME
Message 4 of 13 (235 Views)

Capture.PNG

Może to coś pomoże....

Please use plain text.
Dean
Daniel_Potyrala
Message 5 of 13 (214 Views)

Ostatni obrazek jest zbyt maly zebym mogl cos na nim zobaczyc.

Z raportu o stanie urzadzenia wyglada to na problem ze sterownikiem.

Przywroc zatem system do stanu w ktorym pamietasz ze wszystko chodzilo bez zarzutow.

Wiecej informacji na ten temat znajdziesz w ponizszym linku:

How to Do a System Restore in Windows 7

** Make it easier for other people to find solutions, by marking my answer with "Accept as Solution" if it solves your issue. **

Please use plain text.
Top Student
JAROTHAME
Message 6 of 13 (210 Views)

Zrobiłem tak jak poradziłeś , lecz bez skutku. Może dlatego że najwcześniejsza data była z kilku dni.

Mam jednak pytanie bo posiadam  dysk RECOVERY , do czego on służy ? Czy można nim jakoś naprawic mój problem a jak tak to w jaki sposób ?

zrzut 0.PNG

Please use plain text.
Dean
Daniel_Potyrala
Message 7 of 13 (196 Views)

Za pomoca partycji Recovery mozesz przywrocic system do stanu fabrycznego.

Jezeli chcesz zdecydwac sie na taki krok to najpierw zrob backup wszystkich waznych dla ciebie danych poniewaz zostana one usuniete po zakonczeniu tego procesu. Przed wybraniem tej opcji polecam takze wypalenie plyt sluzacych do odzyskiwania systemu.

Wszystko na ten temat znajdziesz w ponizszym linku:

Recover Windows 7 Operating System Using HP Recovery

Mam jeszcze takie pytanie. Czy instalowales jakie nowe oprogramowanie lub sterownik przed pojawieniem sie tego problemu?

Zrob jeszcze cos takiego. Przejdz do menedzera urzadzen i kliknij prawym klawiszem pozycje z problemem. Wybierz odinstaluj. Zrestartuj system i zobacz czy problem zniknal.

Please use plain text.
Top Student
JAROTHAME
Message 8 of 13 (193 Views)

Danielu,

Nie bardzo wiem kiedy nastąpił ten błąd , bo gdyby nie ten program - TuneUp, to bym nie wiedzial o tym problemie.

Wiem że prawie od nowości powstawały błędy np kiedy wyświetlane były 2 lub więcej okien, te pod spodem mrugały. Update zawsze mam włączony , wiec nie wiem kiedy była aktualizacja tego właśnie sterownika.

Czy jak odinstaluje to urządzenie - TCP/IP Protocol Driver znajdujący sie w :

C:\Windows\ system32\drivers\Tcpip.sys

to czy nie uszkodzę sobie czegoś więcej i czy..... 

Capture 1.PNG

.... będę mógł go ewentualnie uruchomić ponownie ?

Please use plain text.
Dean
Daniel_Potyrala
Message 9 of 13 (191 Views)

Tak szczerze to TuneUp jest jednym z tych programow ktore zawsze odradzam, bo miedzy innymi wprowadza poprawki do rejestrow. Tego typu aplikacje zawsze bardziej szkodza niz pomagaja. Co gorsza jezeli wczesniej uzytkownik nie robi beckup'u rejestru to nie jest latwo pozniej przywrocic system do prawidlowego stanu.

Szkoda ze tak wielu uzytkownikow nie zdaje sobie z tego sprawy nawiasem mowiac.

Jezeli chciales zadbac o to zeby system szybciej sie ladowal i ogolnie lepiej funkcjonowal do na polecam porady z ponizszego linku:
How to speed up system boot time and performance.

Jezeli chodzi o twoje pytanie czy uszkodzisz cos wiecej. Odpowiedz brzmi nie.

Pamietaj jednak ze w takich sytuacjach nie pewnosci mozesz zapisac aktualny stan systemu  i w razie powstania pozniej jakiegos problemu przywrocic system do tego stanu.

Please use plain text.
Top Student
JAROTHAME
Message 10 of 13 (178 Views)

witam ponownie,

zrobiłem backup w razie czego i odinstalowałem ten sterownik. Po restarcie komputera sterownik powrócił już bez błędu. Kupiłem płyte z oryginalnymi driver'ami  do mojego HP Pavilion dv6 6051ea i jak na razie nie mam żadnych problemów.

Dzięki Danielu za wszelką pomoc i porady

pozdrawiam

Jarek 

Please use plain text.