Information
    Need Windows 11 help?
    Check documents on compatibility, FAQs, upgrade information and available fixes.
    Windows 11 Support Center.
  • post a message
    Information
    Need Windows 11 help?
    Check documents on compatibility, FAQs, upgrade information and available fixes.
    Windows 11 Support Center.
  • post a message
Guidelines
The HP Community is where owners of HP products, like you, volunteer to help each other find solutions.
HP Recommended
Problem z tuch padem

Utworzyłem konto na Hp, żeby móc podzielić się tym z innymi użytkownikami Omena, których skądinąd piękne, dobrze zbudowane, dobrze wyposażone i przyjemne maszyny stały się praktycznie bezużyteczne z powodu problemów z touchpadem, które wydają się występować we wszystkich HP Omen 15, Laptopy 16 i 17, bez widocznej naprawy. Spędziłem miesiąc waląc głową w ścianę z tym problemem, próbując różnych rzeczy, od wielu sterowników, przez ponowną instalację systemu operacyjnego, aż po kilkanaście razy otwierając laptopa i próbując dostosować położenie, ale nic nie działało. Już miałem zgłosić roszczenie gwarancyjne, kiedy w końcu odkryłem prawdziwą przyczynę, a co za tym idzie, rozwiązanie.

Problem jest spowodowany gromadzeniem się elektryczności statycznej. Nie ma to nic wspólnego z położeniem touchpada, sterownikami, ciepłem, izolacją ani żadną inną teorią, którą wymyślili ludzie. Po pewnym czasie użytkowania na powierzchni touchpada gromadzą się ładunki elektrostatyczne, w związku z czym zaczniesz odczuwać nierówne ruchy kursora, brak reakcji na stuknięcia, brak reakcji części touchpada, niedziałanie gestów wykonywanych wieloma palcami itd. Jeśli używasz jednego z tych laptopów od jakiegoś czasu, być może zauważyłeś, że problem często się nasila, jeśli zbyt mocno pocierasz palcem o touchpad lub gdy leżysz w łóżku z laptopem na brzuchu lub udach .

Użytkownik sub r/Hewlett_Packard zasugerował, że to nawarstwienie statyczne, ale nie mógł tego zweryfikować, więc wczoraj wieczorem otworzyłem go ponownie, wyjąłem baterię, podłączyłem, włączyłem, używałem touchpada, aż zaczął działać , następnie dotknąłem jednej z dwóch metalowych „podstawek”, które umożliwiają „kliknięcie” touchpada i rzeczywiście touchpad natychmiast zaczął znowu normalnie działać.

Teraz, gdy już wiem, na czym polega problem, oto, co zrobiłem, aby go naprawić. Podłączyłem kawałek drutu, który leżał obok, do lewej podstawki podtrzymującej płytkę dotykową touchpada, a drugi koniec zawiązałem wokół śruby, która nie wydawała się być przymocowana do niczego ważnego. To skutecznie „uziemi” touchpad, aby zapobiec gromadzeniu się ładunków elektrostatycznych.

Oto zdjęcie w celach informacyjnych . Zdjęcie zostało zrobione, gdy laptop był zasilany prądem przemiennym, więc ułożenie go na ekranie pod kątem jest trochę niewygodne, ale widać przewód w lewym górnym rogu. Zobaczysz także, że metalową płytkę ustalającą mam pod taśmami, a nie na górze. Jest to pozostałość po moich wcześniejszych próbach rozwiązania tego problemu, kiedy myślałem, że przyczyną problemu jest elastyczność podwozia, ale nie ma to żadnego związku z problemem. Nie korzystam z funkcji klikania, więc zostawiłem to w ten sposób, z grubą dwustronną taśmą pod metalową płytką i dwoma „skrzydełkami” touchpada, aby zapobiec włączeniu kliknięcia i zablokować touchpad na miejscu.

Dokładnie to przetestowałem i jeśli ktoś ma jakieś pytania, chętnie na nie odpowiem. Po prostu czuję ulgę, że znalazłem rozwiązanie i nie muszę zwracać tego, bo poza tym uważam, że to fantastyczna maszyna.

1 REPLY 1
HP Recommended

Hi @Juki23 !

Thank you for visiting our English HP Support Community.

We advise you to post your question in English to insure a quick response for the Community. This can also help other users to take advantage of your post, in the case they have the same question.

Thank you for your understanding.

Regards,
MayS. 

I work on behalf of HP
† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the <a href="https://www8.hp.com/us/en/terms-of-use.html" class="udrlinesmall">Terms of Use</a> and <a href="/t5/custom/page/page-id/hp.rulespage" class="udrlinesmall"> Rules of Participation</a>.