cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
  • ×
    Information
    Need Windows 11 help?
    Check documents and videos on compatibility, FAQs, upgrade information and available fixes.Windows 11 Support Center.
  • post a message
  • ×
    Information
    Need Windows 11 help?
    Check documents and videos on compatibility, FAQs, upgrade information and available fixes.Windows 11 Support Center.
  • post a message
Get help with Large Format Printers, with direct access to all Latex Knowledge Center · Ask anything · Find anything · Share anything at HP LKC
Zito-BZ
New member
3 2 0 0
Message 1 of 4
383
Flag Post

HP DesignJet 4000 error 81:01

HP Recommended
HP DesignJet 4000
Microsoft Windows 10 (64-bit)

My HP DesignJet 4000 shows error 81:01. After startup, the "HP invent" appears on the screen first, then "Initializing. Please  wait..."  After about 20s, an error of 81:01 is displayed and the diagnostic menu cannot be reached.  There is no paper in the plotter. I checked the Media-Axis Engine and it works. I replaced the Gamut PCI PCA and Print Mechanism PCA cards without success. Can anyone help me please?

3 REPLIES 3
chris1designjet
Level 4
63 63 4 10
Message 2 of 4
Flag Post
HP Recommended

Dear Sir

The error 81:01 can be related to the media motor  and the media sensor too if its dirty or defective  , so first clean the media axis disk encoder and the sensor with wet wipes and check the media motor from the service mode .

take care and give me a feed back .

Was this reply helpful? Yes No
Zito-BZ
Author
New member
3 2 0 0
Message 3 of 4
Flag Post
HP Recommended

Hello.

Thanks for the advice. I already thought of that possibility myself. If there was a problem reading the sensor, then the media motor should start first, but this does not happen. The sensor could be faulty and cause a conflict, so I disconnected the sensor. There were no changes. I will still try to clean and replace the sensor. I will inform you.

Best regards

Was this reply helpful? Yes No
Zito-BZ
Author
New member
3 2 0 0
Message 4 of 4
Flag Post
HP Recommended

Hello.

I replaced the sensor but no changes. I did some extra tests in service mode.  "SCAN AXIS TEST" report error 86:01. "MEDIA DRIVE TEST" report: ERROR, FAIL mov done: 0. Chech also media path. ERROR 41:10. Everything indicates an motor failure, but the motor is not defective. The fault must be on the control signal. 

Was this reply helpful? Yes No
Warning Be alert for scammers posting fake support phone numbers and/or email addresses on the community. If you think you have received a fake HP Support message, please report it to us by clicking on "Flag Post".
† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation