Ask questions. Help others.
The HP Community is here for you.
Post new question
Question
Reply
 
Note on archived topics.
This topic has been archived. Information and links in this thread may no longer be available or relevant.
If you have a question create a new topic by clicking here, or click on "Post new question" above and select the appropriate board.
Top Student
Posts: 4
Member Since: ‎01-09-2014
Message 1 of 7 (7,983 Views)
Accepted Solution

z820 RAID configuration problem

Hello,

I have a newly unboxed z820 workstation (running BIOS 3.52). I'd like to get my RAID configuration setup, but I am having problems following the steps outlined in the Maintenance and Service guide:

 

http://h20628.www2.hp.com/km-ext/kmcsdirect/emr_na-c03424977-1.pdf

 

Specifically, under the "Configuring system BIOS" section, after confirming RAID+AHCI is set for SATA Mode and Post Messages are enabled, Step 4 then says to enable "SATA RAID Option ROM Download". There is no such item under Device Options. I do see "SAS Option ROM Download", which is already enabled.

 

Also, after exiting the BIOS settings, there is no CTRL+C or CTRL+I option to enter RAID settings...

 

I have indeed verified that there are two functioning drives on the machine...

 

Anyone know what's up?

 

Thanks,

Jake

Accepted Solution

Re: z820 RAID configuration problem

Oh, and switch to legacy everything just for testing purposes - unless you've done it already.
View solution in context
Teacher
Posts: 55
Member Since: ‎03-15-2013
Message 2 of 7 (7,978 Views)

Re: z820 RAID configuration problem

No Ctrl-I even after saving to RAID+AHCI and a reboot?

After a reboot, is it still RAID+AHCI?
Top Student
Posts: 4
Member Since: ‎01-09-2014
Message 3 of 7 (7,939 Views)

Re: z820 RAID configuration problem

Correct - CTRL-I does not launch the RAID Utility app. CTRL-I is not listed as an option (nor does pressing the key combination work). I have an older Z400 as well that is configured for RAID (where CTRL-I is listed and working), so I have some familiarity with when to expect the prompt (assuming nothing drastic has changed between these models over the past few years).

 

Also, the RAID+AHCI setting is persisting across reboots on this newer Z820 of mine.

 

Thanks,

Jake

Teacher
Posts: 55
Member Since: ‎03-15-2013
Message 4 of 7 (7,935 Views)

Re: z820 RAID configuration problem

It may also be disabled in "Boot Order" under Storage - checked there? If it's there, the next things I'd do:

- clear CMOS first, see what happens;
- then take our any PCIe devices in the system, leave only the boot drive on SATA (or SAS) 0, see if IRST prompt comes up.
- if it doesn't, it might be a good time to call HP support... :smileysad:
Teacher
Posts: 55
Member Since: ‎03-15-2013
Message 5 of 7 (7,930 Views)

Re: z820 RAID configuration problem

Oh, and switch to legacy everything just for testing purposes - unless you've done it already.
Highlighted
Top Student
Posts: 4
Member Since: ‎01-09-2014
Message 6 of 7 (7,897 Views)

Re: z820 RAID configuration problem

Disabling secure boot and enabling legacy boot support did the trick! Thanks

Honor Student
Posts: 1
Member Since: ‎11-02-2015
Message 7 of 7 (5,524 Views)

Re: z820 RAID configuration problem

I have disabled secure boot and enabled legacy boot, but only "SAS RAID...ROM download" is in Advanced->Device options and no "SATA RAID...ROM download". If You can help, please give any advice. Thanks.

 

Here all steps from manual:

RAID_BIOS_1.jpeg

RAID_BIOS_2.jpeg

RAID_BIOS_3.jpeg

RAID_BIOS_4.jpeg

 

BIOS system info

RAID_BIOS_info.jpeg

 

There manual pages (from http://h20628.www2.hp.com/km-ext/kmcsdirect/emr_na-c03424977-1.pdf):

RAID_manual_1.pngRAID_manual_2.png

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation