Having trouble signing in? Try this!
Ask questions. Help others.
The HP Community is here for you.
Post new question
Question
Reply
 
Note on archived topics.
This topic has been archived. Information and links in this thread may no longer be available or relevant.
If you have a question create a new topic by clicking here, or click on "Post new question" above and select the appropriate board.
Student
Posts: 1
Member Since: ‎06-28-2013
Message 1 of 7 (9,802 Views)

4GB RAM installed,only 929MB usable

Hello,I recently bought a new HP 650 Notebook.As you may know from the title of the post,I have 4 GB RAM installed,but only 929 MB usable. I run Windows 7 32 bit.I am aware that 32 bit systems can use RAM up to 4GB,but I don`t know if it can use exactly 4 GB.I really want to use all my RAM,and I am ready to change to a 64 bit system if that is the problem.

0 Kudos
Dean
Posts: 6,931
Member Since: ‎07-17-2009
Message 2 of 7 (9,741 Views)

Re: 4GB RAM installed,only 929MB usable

The following weblink has some good explanation:

http://superuser.com/questions/236136/installed-memory-4gb-but-only-1-93-gb-is-usable-shows-in-syste...

 

check in BIOS about the video memory and change it accordingly.

 

If you need more help, please provide the product number of your notebook.

I am an HP employee.

Regards,
Vidya

Make it easier for other people to find solutions, by marking my answer “Accept as Solution” if it solves your problem.

***Click on "Thumbs up" button to the bottom right side of my post to say thanks!***
Student
Posts: 1
Member Since: ‎07-10-2013
Message 3 of 7 (9,674 Views)

Re: 4GB RAM installed,only 929MB usable

The new HP Bios fixes this issue. Ours went from 929MB to 2.66GB
Student
Posts: 1
Member Since: ‎11-06-2013
Message 4 of 7 (8,802 Views)

Re: 4GB RAM installed,only 929MB usable

Dear Vidya;

i need help with my hp notebook  i am useing w7 (32 bit)  the ram is 4GB and only 929MB usable 

i have updated the bios and still the same problem .

i also inserd to ram chips each are 4GB and still the same 8GB and 929MB usable.

and i have chaked the msconfig options nad the muximum memory is not biked.

so i need some halep bacouse i can't chang my os to 64bit 

my  product number is D4Z99EA#ABV

AND BIOS VERSION : F.24

REGARDS ,

HAIDER

Retired
Posts: 5,085
Member Since: ‎09-05-2013
Message 5 of 7 (8,767 Views)

Re: 4GB RAM installed,only 929MB usable

Hello haiderz. I understand you are unable to use all the memory, provided by your computer. I would like you to troubleshoot by following the steps on this Microsoft document: http://support.microsoft.com/kb/978610

 

Please respond when the troubleshooting is complete. If the steps do not resolve the issue, I need the results after each and every step you attempted. Using this method of organizing results will allow me to assist you better.

 

I look forward to your response.

 

Mario

I worked on behalf of HP.
Student
Posts: 1
Member Since: ‎04-25-2014
Message 6 of 7 (7,213 Views)

Re: 2GB RAM installed,only 929MB usable

how can i make the 1.45 gb ram usable please suggest me sir...........

Student
Posts: 1
Member Since: ‎08-23-2014
Message 7 of 7 (6,388 Views)

Re: 4GB RAM installed,only 929MB usable

[ Edited ]

Hello Vidhya,

I hope you are doing great for you customers.I personally appriciate that help :) 

But really i wanna know that why cant we use the whole 4 GB of ram instead of getting 2.66 GB or 1.99 GB from 929 MB.

so please let me know the solution for that because i am in need of whole 4GB for my personal application in my windows.

Thanks in Advance :) 

Regards,

Hariharan [Thank you for visiting the HP Support Forums. I am sorry to inform you that your post has needed some editing to remove personal information.]

† The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of HP. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation