-
×InformationNeed Windows 11 help?Check documents on compatibility, FAQs, upgrade information and available fixes.
Windows 11 Support Center. -
-
×InformationNeed Windows 11 help?Check documents on compatibility, FAQs, upgrade information and available fixes.
Windows 11 Support Center. -
- HP Community
- Notebooks
- Notebook Hardware and Upgrade Questions
- NON WORKING USB-C

Create an account on the HP Community to personalize your profile and ask a question
09-23-2024
11:28 AM
- last edited on
09-23-2024
12:55 PM
by
RodrigoB
Dobrý den přeji do společnosti HEWLETT-PACKARD Česká republika
Obracím se na Vás se zpětnou vazbou na Váš produkt, který patrně obsahuje nějakou SW/HW chybu, která se opakovaně u tohoto produktu vyskytuje. A s podivem se vyskytuje v pravidelnosti +/- jednoho kalendářního roku.
Přiznám se, že jsem z této zkušenosti velmi zklamán a velmi mne mrzí, že se na mém přístroji HP vyskytla opakovaně potřetí úplně stejná (neopravitelná) závada – nefunkční USB-C konektor.
Prosím o předání na Vaše kolegy z vedení technické podpory a zákaznické zkušenosti.
Jsem vlastníkem NTB HP Elite Book 830 G5 - sériové číslo 5CG93940S1 a číslo produktu 5EG42AV.
NTB byl uveden do provozu a záruční lhůta běžela od 03. 10. 2019 (dd-mm-yyyy) do 02. 10. 2023 (dd-mm-yyyy).
Během záruční lhůty u tohoto NTB došlo 2x ke stejné závadě. Přestal úplně fungovat USB-C konektor.
V příloze zasílám scan servisních protokolů od společnosti AUTOCONT, která vždy prováděla záruční opravu.
První závada nefunkčního USB-C portu byla řešena 06/2022 (mm/yyyy) – tedy po necelém roku používání NTB. Číslo ID požadavku AC bylo CAS000151219/WO000140870. Oprava byla vyřešena 21. 06. 2022 (dd-mm-yyyy) výměnou základní desky L42314-601 MB1 (viz. protokol).
Druhá stejná závada nefunkčního USB-C portu byla řešena 06/2023 – tedy přesně rok po výměně původní základní desky. A opět stejná závada – nefunkční USB-C konektor. ID požadavku CAS0000217879/WO000202841. Oprava byla vyřešena 26. 06. 2023 (dd-mm-yyyy) výměnou základní desky L42314-601 1MB (viz. protokol).
Zajímavost byla, že to bylo přesně na mé narozeniny (nar. 26. 06. 1981) a pouze 4 měsíce před uplynutím 3leté záruční lhůty na notebook.
Bohužel v letošním roce v 06/2024 (mm/yyyy) se opět potřetí vyskytla úplně stejná závada. Z ničeho nic přestal úplně fungovat USB-C konektor. Je až s podivem, že se to stalo opět po roce od poslední výměny základní desky – stejně jako v předchozích případech (viz. výše).
Kontaktoval jsem společnost AUTOCONT, abych zjistil cenu případné pozáruční opravy. Dostal jsem informaci, že se samotný USB-C kontor nedá opravit a že je to „opět na výměnu základní desky“, což by v případě pozáruční opravy bylo extrémně drahé. Informoval jsem se i na možnost uplatnění záruky na vyměněný díl základní desky. Bohužel…
Ale při diskuzi s operátorem infolinky jsem se dozvěděl jednu negativní a šokující informaci, že HP údajně při záručních opravách nepoužívá vždy nové originální náhradní díly, ale že se běžně používají k servisu repasované náhradní díly… Přiznám se, že mě toto zjištění velmi rozladilo… To bych tedy u takového velikána, za kterého jsem společnost HP považoval, opravdu nečekal. Zároveň jsem dostal radu, abych zkusil stáhnout všechny možné aktualizace včetně FW základní desky, SW update USB a Thunderbolt Controlleru atd.
Vyzkoušel jsem vše možné – update SW na dokovací stanici (přes jiný NTB), update SW Biosu mého NTB, update SW USB/Thunderbold ovladačů atd. Bohužel vše bez výsledku… po dvou měsících trápení a neúspěšnosti jsem se jako poslední krok rozhodl Vás kontaktovat s žádostí o pomoc.
Přiznám se, že jsem nyní ve velmi mrzuté a nezávidění hodné situaci, protože pozáruční oprava, resp. výměna základní desky, je extrémně drahá a díky nefunkčnímu USB-C konektoru nemohu používat externí dokovací stanici G5 na USB-C port (která sama o sobě stále v té době cca 3.000 CZK) a nemluvě o připojení jiných Thunderbolt zařízeních.
Dovolím si Vám položit několik otázek…
- Má tato série NTB HP Elite Book 830 G5 tuto závadu jako běžnou – vyskytuje se prosím často?
- Jedná se o běžný jev, že životnost náhradního dílu – základní desky – je jeden kalendářní rok?
- Je opravdu pravda, že Vaše autorizované servisy používají k opravám repasované náhradní díly – namísto zcela nových originálních náhradních HP dílů?
- Chtěl bych Vás tedy požádat o Vaše oficiální stanovisko k tomuto případu, kdy 3x po sobě přesně po roce, přestal fungovat USB-C konektor.
Časová osa případu:
- 03. 10. 2019 (dd-mm-yyyy) uvedení do provozu – počátek záruky
- 21. 06. 2022 (dd-mm-yyyy) první závada nefunkční USB-C – první výměna základní desky
- 26. 06. 2023 (dd-mm-yyyy) druhá závada nefunkční USB-C – druhá výměna základní desky
- 02. 10. 2023 (dd-mm-yyyy) konec záruční lhůty
- 26. 06. 2024 (dd-mm-yyyy) třetí závada nefunkční USB-C
OSTATNÍ SERVISNÍ ÚDAJE NTB (z diagnostického SW HP Support Assistant a INTEL Support Assistant):
- HP EliteBook 830 G5 - 5EG42AV – SNr. 5CG93940S1
- BIOS: Version Q78 Ver. 01.28.00, Date 4/15/2024
- MOTHERBOARD: manufacturer HP, Model 83B3, Version KBC Version 04.6E.00
- PROCESOR: Intel® Core™ i7-7600U CPU @ 2.80GHz, Intel® HD Graphics 620,
- THUNDERBOLT CONTROLLER 1: Driver Details Version1.41.1379.0 - NVM Firmware Version35:0
Thunderbolt™ GenerationThunderbolt 3 (15D9)
- OPERATING SYSTEM: Edition Microsoft Windows 11 Pro (64bitový), Version (Build) 23H2 (10.0.22631)
Děkuji za Vaše odpovědi na Výše uvedené otázky a Vaši případnou pomoc a podporu
S pozdravem
Ladislav ZAHRADNÍK
[Personal Information Removed]
09-23-2024 12:56 PM
Hi
Thank you for visiting our English HP Support Community. We advise you to post your question in English to insure a quick response for the Community.This can also help other users to take advantage of your post, in the case they have the same question.
Thank you for your understanding.
Regards,